További karantén napok és a kilátások

2020.05.01

5. hét

Apa kedden már dolgozott, mi próbáltunk visszaállni a szokásos menetrendbe, de ez a nap még szünetnek számított. Szerdán mentünk átvenni Bence újabb tanulni valóját. Leadtunk a korábbiakat, elhoztunk újabb 3 hétre való anyagot. Az iskola folyosóján van kialakítva az átvevő hely, konkrét időpontra mentünk, hogy ne legyünk egyszerre sokan. Mindenkinek van névre szóló tartója, beteszed, újat elveszed. Bár azért a tanár nénivel összefutottunk. Egyébként semmi izgalom, pénteken korábban végzett Zoli, akkor lementünk egy kicsit ping-pongozni, de nagyon sokan voltak lent a parkban, hamar leléptünk. Elmentünk inkább fagyizni, amit csak elvitelre lehet kérni. 

6. hét 

Rámerészkedtünk a mérlegre, Lili áll a legjobban a plusz másfél kilójával, Bence a legrosszabbul, de tény, hogy az ő mozgása van a legjobban lecsökkentve. :( Próbálok majd velük mindennap egy kicsit sétálni, de még Bencét is győzködnöm kell, teljesen beszűkült, nem akar lemenni. Kedden bejelentették, hogy májusban újra nyitnak az iskolák, péntekre ígértek részleteket. Először nagyon feldobott a hír, de aztán felmerült sok-sok kérdés az újra nyitással, annak feltételeivel kapcsolatban, nem lesz könnyű menet.

Szerdán volt Bencének online olvasása. Egyébként csak egy programban tartjuk a kapcsolatot a tanár nénivel, minden héten el kell küldeni a feladatokat, meg a tesztet amit megírunk, Ő ott küldi a javításokat, információkat, de egyébként nem vagyunk napi kapcsolatban.

Pénteken újabb híreket közöltek: nyitnak az ovik is májustól, azok élveznek előnyt akik utolsó évesek és akik nyelvi fejlesztésre szorulnak, meg persze továbbra is azok a gyerekek, akiknek a szülei dolgoznak. Erre nincs egységes rendelkezés, így vannak eltérések óvodánként. A korábbi tervtől eltérően az elemi iskolások (Volksschule) egyszerre kezdenek május 18-án, így Bence is. Az osztály 2 csoportra lesz felosztva, hogy egyszerre csak 10-11 fő legyen a teremben. "A" csoport hétfőn, kedden, szerdán megy, "B" csoport csütörtökön, péntek, aztán következő héten csere. A fennmaradó napok házi feladat napok magyarosan, ezt vagy ügyeletben, vagy otthon tölthetik a gyerekek. Kérdés, hogy mennyien lesznek egyszerre az ügyeletben, hogy tudják ezt kivitelezni. Hiszen aki megy dolgozni, annak mindennap vinni kell a gyereket, akkor meg hova helyeznek el ennyi tanulót?! Számomra így kérdéses, hogy Bence menjen-e. Nem tudunk még részleteket, hétfőig ígért az igazgatónő pontosabb tájékoztatást. Lili is 18-tól megy oviba, ő elvileg mehet mindennap, olvasgattam mindenfélét, hogy milyen szabályozások lesznek az oviban (nincs közös éneklés, körjáték, nem lehet papír alapú játékokkal játszani..) szerintem ezek kb. kivitelezhetetlenek, nem lesz könnyű dolguk szegény pedagógusoknak. Én azt gondolom, hogy ha valaki beviszi az oviba a gyerekét annak nincsenek ilyen elvárásai, tudjuk milyenek a kisgyerekek, nem ülhet egyedül egy széken, 4-5 vagy még több órát.

Vasárnap elmentünk sétálni, továbbra is Giesshübl, csak egy másik ösvény. 2 hete voltunk utoljára erdős sétán, nagyon hiányzott már.

7. hét

Nem igazán sikerül a tavaszi szünet óta visszarázódnunk, egyre nehezebb tartani a napirendet. Elfáradtam/tunk, már nincs kedvem két naponta vitázni, hogy tornázzunk már, amit csak ímmel-ámmal csinálnak, a reggeli kelés is elcsúszott, csak 8 óra körül sikerül kikászálódnunk az ágyból, Bence egyre több szünetet tart a feladatok között.

A hét közepén bejelentették, hogy május 1-től megszűnnek a kijárási korlátozások, jövő héten nyílnak a játszóterek. Nagy megkönnyebbülés ez, annyira utáltam, hogy ahányszor kimegyek az utcára azt érzem, hogy bűnt követek el, a játszó kapcsán pedig, az elmúlt másfél hónapban megközelítőleg 8635x hangzott el a kérdés Lilitől, hogy mikor megyünk játszóra és kb. ugyan ennyiszer, hogy sajnos nem mehetünk.... Május 2-től nyit az összes nagyobb bolt is, plázák. Hónap közepén pedig a éttermek. Így jövő héttől visszatérünk nagyjából a normál életbe, persze maradnak korlátozások, maszk kell továbbra is a boltokban, tömegközlekedésen, távolságtartás marad. Gondolom lesz is tömegnyomor a napokban, több helyen láttam, hogy nagy akciókkal várják a vásárlókat az üzletekben. Nekünk is aktuális. Rendeltem ugyan Bencének nadrágokat, de sosem érkeztek meg, muszáj lesz mennünk, kezdődik a suli, nem lesz miben járnia, na meg Lilire is rá fér pár tavaszi ruha, de majd csak a hét vége felé tervezzük.

Nagyon fura érzés egyébként, egyrészről megkönnyebbülés, másrészről meg... nem vagyok azért teljesen nyugodt. Egy ideig még biztosan semmi nem lesz olyan, mint régebben. Gyerekek járhatnak majd ugyan közösségbe, de milyen feltételekkel. Bencének a suliban maszkban kell majd lennie, a teremben elvileg nem kell viselniük, mikor bemennek kézmosás/fertőtlenítés, nem lesz torna és ének óra, valószínűleg Bence ebben a tanévben már nem lesz egész napos, el fog jönni tanítás után. Az oviban még nem tudom mire számítsuk, de gondolom ott is feszélyezettebb lesz a helyzet. :(

Na, de addig is élvezzük a csendet és hogy lehet játszóra menni ;)