Nehézkesen

2018.11.28

Szóval... 3 hete Lili beteg volt, nem csak kruppos, hanem lázas is lett, napokig fájt a hasa, itthon volt, a Laternefestre sem tudunk vele elmenni. :(

A logopédus hölgy felmérése alapján Bencének részképesség zavara van, probléma van a szövegértésével, csináltak olyan feladatot, ahol a hallott szavakat vissza kellett mondania, itt elég rossz eredményeket ért el. Nem akarok nagyon részletesen belemenni összetett a dolog, mindenestre ez is újabb kérdéseket vett fel bennünk. Mert persze könnyebb dolga lenne anyanyelvi környezetben. Elsőkörben januárban elmegyünk egy gyerekgyógyász doktornőhöz, aki a fülén kívül megnézi majd az arcüregét, ami összefügghet a szövegértési problémákkal. Aztán ha szükséges, akkor van gyógypedagógus hölgy, aki átjár majd Sopronból és tud foglalkozni Bencével és e mellé jön majd még az alapozó terápia. Persze próbálunk majd Bence iskolájában is érdeklődni, hogy milyen lehetőségek vannak. A logopédus hölgy javaslatára így most a magyar sulit hanyagoljuk, nem akarjuk pluszban terheli Bencét. Azt gondolom nem kell mondanom, hogy ez milyen hatással van ránk, kedvünkre. Nő a feszültség mindenkiben, főleg Zoliban. Nagyon sokat dolgozik, és mindig, de mindig jön van valami, amit meg kell oldani. 

Na, de koncetráljuk a jó dolgokra. Lili januártól járhati heti 1x a down fejlesztőbe. Aki ismerős a témában olyan, mint otthon a korai fejlesztő, vagyis kb. olyan feladatokat csinálnak. De ide járnak idősebb gyerekek is. Azt mesélte a hölgy az első találkozáson, hogy van egy kifejezetten osztrák módszer, amivel felkészítik őket az iskolai kihívásokra (olvasás, számolás). Múlt héten az oviban beszélt egy nyelvfejlesztő hölgy Lilivel, utána elmondta, hogy februártól szívesen foglalkozna Lilivel, lát benne potenciált. Sokkal tisztábban beszél, mint amilyen tapasztalata van a hölgynek downosokkal. 

Kaptam egy szép új tűzhelyet, mióta itt lakunk egy ezer éves, ugyan működő, de azért messze sem jó tűzhelyünk volt. Megigényeltünk egyet a házkezelő cégtől, akitől béreljük a lakást. Sokat kellett rá várni, de egy szipiszupit kaptam. 

Nekem a suli továbbra is jó. Az utóbbi időben voltunk moziban, voltunk a Künstlerhausban, ahol egy rövid kiállítás után, kicsit kézműveskedhettünk. Kaptunk egy vászontáskát, amit kedvünkre díszíthettünk, festékkel, filccel, rávarással... Jó volt, a slusszpoén, hogy a foglalkozást vezető hölgy magyar volt. Tegnap egy jótékonysági akcióban vettünk részt. Kekszeket, sütiket készítettünk, amiket eladnak és az egyik gyerekkórháznak ajánlják fel az összegyűlt összeget. Itt lehetőségem volt egy kicsit többet beszélgeti az egyik nyelvtanárral, aki szintén magyar és tegnap volt az utolsó napja itt. Sajnálom, mert azért jó volt, hogy ha valami bonyolultabb kérdésem akadt, akkor volt kihez fordulni.