Hogy illant el az ősz...

2019.11.22

Időrendben már úgysem tudom mi, mi után következik, így kezdjük mondjuk Bencével, a suli most jól megy neki, sokat fejlődött az írása, olvasása. A héten voltunk második alkalommal egy logopédusnál. Diszlexiával kapcsolatban végzi a tanulmányait és ehhez kell neki gyakorlat, amit Bencén végez. (bàr Bence nem diszlexiás, de alkalmas alany).
A foglalkozás németül van, így pl. német szavakat gyakorolnak, aminek nehezebben megy a leíràsa Bencének, memória feladatokat csinálnak. Szemüveget is fog kapni, bár nem lenne muszáj, mert nagyon pici az eltérés, de azt mondta a szemész, hogy zàrjunk ki minden zavaró tényezőt, ami kicsit is befolyásolhatja a koncentrációját. Így a tanuláshoz, olvasáshoz használ majd szemüveget, és még örül is neki.

Múlt hétvégére Bence hivatalos volt egy szülinapi bulira. Az osztályába jár egy ikerpár, akikkel nagyon jóban van. Az ő szülinapjuk volt egy Bowling világban, ahol értelemszerűen lehetett bowlingozni, csocsózni, léghokizni... Bence nagyon jól érezte magát, jó volt látni, hogy a fiúk mennyire kedvelik.

Lili sulija kapcsán: az iskola, amit nagyon szerettünk volna neki, az nem fog összejönni. Zoli beszélt az igazgatóval, aki elmondta, hogy még a kerületből sem tudja fölvenni a gyerekeket, annyira kevés szabad helyük van. Így nekünk semmi esélyünk. ( Az iskolák kerületében lakó gyermekek élveznek előnyt a felvételnél).

Még októberben találkoztunk egy hölggyel, akinek szintén beleszólása van -elvileg -hogy Lili milyen suliba kerüljön majd. Ő gyógypedagógus, egy speciális suliban tanít. Neki is elmondtuk, hogy Lili milyen, hogy mit szeretnék, de mivel ő egy speciális suliban oktat, ezért próbálta ezt az oldalt is bemutatni nekünk, így körbe vitt a suliban. Ami egyébként tényleg szuper, kis létszámú csoportokhoz két három pedagógus van, az olvasáson, íráson kívül a mindennapos dolgokra is tanítják a gyerekeket. Vásárlásra, házimunkára... tényleg nagyon jó. Van szuper tornatermük, relax szoba, műhely, ahol a
nagyobbak mindenféle gépek kezelését is megtanulhatják. Mi azonban azt gondoljuk, hogy Lili nem odavaló. Bementünk egy osztályba, ahol egy kicsit idősebbek voltak, olyan ötödikes körüli gyerekek. Itt azért főleg közép vagy súlyos fogyatékos gyerekek vannak. Nem hisszük, hogy Lilit ez előrébb tudná vinni, neki olyan helyre van szüksége ahol húzzák a többiek és sokat tanulhat.

Jártunk abban az iskolában is, amelyik a mi kerületünkben illetékes a fogyatékkal elő gyermekek elhelyzésében. Találkoztunk az iskola igazgatónőjével, valamint az integrációs helyekért felelős hölggyel. Nagyon jókedélyű beszélgetés volt, mindketten nagyon kedvesek voltak. Elmondtuk, hogy mit szeretnék Lilinek. Mivel nem maradhatott oviban, de szüksége lenne még egy plusz évre, hogy tanulja a németet, ezért mindenképpen iskola előkészítő osztályba szeretnénk (vorschulklasse) hogy járjon. Az igazgatónő elmondta, hogy náluk van egy olyan előkészítő osztály, ahol 10 gyerekre két pedagógus jut, az egyikük gyógypedagógus. Ezen az iskolán kívül egész Bécsben nincs több ilyen osztály. Többször kihangsúlyozták hogy ezek "luxus” helyek.
Megmutattuk a videót, ahogy a hugi olvas egészen elképedtek. Az igazgatónő nem ígérte 100 %-ra, de azt mondta, hogy az elsők között szerepelünk a listán.
Az igazgatónő arcán végig látszott, hogy tetszünk neki (megvan az előnye, hogy nem megy annyira a német, felerősödnek más képességeim :) megvoltak lepődve, hogy milyen felkészültek vagyunk, ami főleg abból adódik ugye, hogy abszolút nem vagyunk képben a rendszerrel, ezért jó időben elkezdtünk mindennek utánanézni és intézni. Értesítést majd márciusban kapunk arról, hogy hol kap helyet Lili. És az sem kizárt, hogy a következő tanévben összejön az a suli, amit szeretnék, meglátjuk.

Aznap amikor voltunk ezen a sulis megbeszélésen utána mentünk az oviba Lilivel közösen készítettünk egy lámpást. Következő héten volt a Laternenfest, ez Szent Màrtonhoz kapcsolódó hagyomány. A gyerekek lámpást készítenek, dalokat tanulnak, majd tartanak egy kis fesztivált, ahol a lámpással való séta után Márton kiflit és puncsot fogyasztunk közösen. Lili még a benti éneklős részt élvezte, de a kinti sétálósat màr kevésbé. 

Ja és hát amire nagyon büszkék vagyunk, hogy most már több, mint egy hónapja Lili éjszaka is pelus nélkül alszik. Volt már próbálkozásunk tavasszal, de akkor többször sikertelen volt, így elengedtem a dolgot. Most már ő mondta hogy kényelmetlen, ne adjak rá és tényleg nincs is rá szükség:)

Én voltam fodrásznál, ez volt az első alkalom itt Bécsben, eddig mindig amikor hazamentünk, ott a kedvenc fodrászomhoz jártam, de most régóta nem voltunk otthon és tarthatatlan volt a helyzet, szóval a bécsi magyar anyukás csoportban rákerestem, hogy kit ajánlanak a legtöbben, és ahhoz a hölgyhöz elmentem. Most jóval rövidebb lett a hajam mint volt, de egyébként jó lett. Ráadásul jót beszélgettünk. Érdekes történeteket ismer meg az ember.

Na, ezt a részt most írtam át gyorsan, eddig az szerepelt itt, hogy nem tudok menni a B1 nyelvvizsgára, mert kevés a hely és én nem tartozom azok közé, akiknek ezt nagyon fontos megszereznie. Ma azonban jött a hír, hogy felszabadult hely, így december 20-án vár rám egy jó kis nyelvvizsga.

B2 tanfolyam (hivatalosan) nem lesz. Reményeink szerint B1-es csoport fedőnév alatt indul ismét osztály, de B2 fogunk tanulni a már összeszokott csapattal.

Októberben tartottam egy előadást Budapestről, egyrészt tök jó volt. Budapest nevezetességeit mutattam be, kicsit meséltem arról, hogy én hol laktam, mik a kedvenc helyeim. Másrészt rettenetes honvágy fogott el. Az október vége nagyon nehéz volt. Küzdöttem rendesen, ennek következménye, hogy jövő hét hétvégén hazamegyünk pár napra. Augusztusban voltunk utoljára és nekem már nagyon mehetnékem van.

November elején a hosszú hétvégén itt volt Zoli nővére a családjával, nagyon jó volt együtt lenni, régen találkoztunk. Volt közös játék, film nézés, voltunk a Práterben lévő vidámparkba, aztán ebédeltünk egy jót. Nagyon jó két és fél nap volt, reméljük máskor is jönnek.

Van lehetőség, hogy szociálisan támogatott lakáshoz jussunk. Ennek a feltétele, hogy legalább 2 éve Bécsben legyen állandó lakhelyünk, és a nettó jövedelmünk ne haladja meg a 6.000 €.

Ezek nem önkormányzati lakások, hanem újonnan épülő ingatlanok. Pillanatnyilag egy két szobás lakásban lakunk, ami 4 embernek kicsi. A paramétereink alapján egy 4 szobás lakást kereshetünk magunknak 90 négyzetméterig. A papírjainkat elfogadták, megkaptuk a rendszerbe kerüléshez szükséges adatokat, így nagy lakáskeresésben vagyunk. Remélhetőleg 2021-ben új lakásba tudunk költözni.

Izgatottan várjuk, de tény, hogy nagyon sok változással jár majd. Hiszen akkor valószínűleg Bencének és Lilinek másik iskolát kell keresni, mivel az új lakások főleg külső kerületekben vannak. Egyébként is a külvárosi részen keresgélnénk, mert az nyugisabb. Sőt még az is lehet, hogy Zoli munkahely változtatásával is jár majd.