Eltűnésem

2018.11.06

Nagyon nehezen vergődtünk át az elmúlt heteken. Kezdődött ott, hogy Zoli megkapta az első fizetését, ami némi csalódást okozott és kérdéseket vetett fel. Aztán Bence olvasása kapcsán is merült fel probléma. Tudtunk, hogy nem megy neki jól, de mostanában több olvasós itthoni feladatot kap és még jobban ledöbbentünk. Nem tudjuk eldönteni, hogy azért nem megy jól neki, mert nincs meg a szókincse, nem ismeri elég jól a nyelvet, vagy diszlexiás. Utóbbira van esély, mielőtt kijöttünk még az oviban csináltak erre felmérést és jelezték nekünk, hogy később lehet gond. Persze kivizsgáltatjuk, de ez volt az a pont, ami végképp kibillentett bennünket a lelki békénkből. Jót tettünk-e azzal, hogy kijöttünk, vagy csak szívatjuk ezzel az új nyelven iskolássá válással. Ha bebizonyosodik, akkor mik a lehetőségei. Szóval elbizonytalanodtunk és ezzel elindult egy áradat bennünk, nekünk mik a lehetőségeink itt, Bence, hogy fog boldogulni, ha úgy döntünk visszamegyünk Magyarországra, ott mi vár ránk... maga alá nyűrt minket rendesen a kérdés. 

A hosszú hétvégére így hazamentünk, kicsit feltöltődni, más szemmel nézni a történéseket. Sikerült is áthelyezni némileg a hansúlyokat, higgadtabban hozzáállni a mostani időszakhoz. 

Na, de nézzük ezen kívül mik történtek az elmúlt hetekben.

Zoli itthon volt 2 hétig, ki kellett vennie az idei szabijait. Így a gyerekekkel kényelmes dolgom volt, nem volt reggeli rohanás. 2 héttel ezelőtt voltunk Lilivel egy fejlesztő központban, még nyári szünet előtt kaptunk időpontokat. Az első alkalommal csak Zoli volt, felvették Lili adatait, be kellett regisztrálni, aztán a másodikra mentünk együtt. Megvizsgálta a hölgy Lilit, megnézte hogy játszik, mozog. Ezen infók alapján megkonzultálták, hogy milyen terápiát tudnak Lilinek ajánlani, ezt támogatja a biztosító. Majd 1 hét múlva újra kellett mennünk és akkor mondta meg, hogy mire jutottak. Mivel Lili mozgásával nincs gond, így logopédiát javasoltak neki, hogy a nyelvtanulásban segítse. 

Maradjunk akkor Lilinél, az oviban október óta minden héten van szenzomotoros torna, ami szerintem az otthoni tsmt-re hasonlít. Nagyon tetszik Lilinek, én nagyon örülök, hogy van neki, ráadásul nem kell külön elhordanunk. 

Múlt héten egyik reggel bementünk vele lámpást készíteni, november elején van Laternenfest. A lámpás váza adott, de a körbevevő papírt ő díszítheti meg.  

Aztán az ápolási díj kapcsán is volt egy vizsgálat. Ez az, amit mi már egyszer megigényeltünk, de elutasítottak. Aztán a down ambulancián elmonták, hogy ez pedig jár, szóval próbáljuk meg újra, segítenek fellebezni, ha szükséges. Ez is kicsit nehézkes volt. Kaptunk egy időpontot, Zoli felhívta őket, hogy lesz itthon szabin, kapjunk akkora időpontot, hogy nem kelljen szabit kivenni, meg is beszélték, kaptunk is róla levelet. Erre odamennek és közlik vele, hogy törölték az időpontot. De hogy kit tájékoztattak?! Szerencsére fogadták őket, de jó sokat kellett várniuk. Most várjuk az eredményt. 

Bence: Két héttel ezelőtt pénteken a sulival vitték őket egy sportnapra, kézilabdázni tanították őket. Nagyon tetszett neki. Számba is vesszük mint lehetőség.

Aztán voltunk múlt héten elbeszélgetésen. Van egy technika tanárnő. Bence első óta utálja. Tavaly konkrétan sírógörcsöt kapott minden csütörtök előtt, amikor órája volt vele. Azt mondta, hogy kiabál állandóan. A szülőin kiderült, hogy több gyerek is panaszkodik rá. Tavaly félévtől az osztályfőnöke tanította nekik, így nem volt gond. Idén azonban újra kezdődött. Zoli beszélt az ofővel, kaptunk egy időpontot. Tanárnő persze terel. Próbált mindenfélét felhozni, de tudjuk, hogy csak részben van igaza. Tisztáztunk, hogy Bence nem biztos, hogy mindig 100%-ban érti a feladatot. Kértünk, hogy legyen kicsit türelmesebb, Bence pedig figyeljen oda jobban. Remélhetőleg sikerül kihúzni ezt az évet további feszültség nélkül. 

Az utóbbi időben többször mentünk hétvégén arra a játszóra, ami Bence sulijánál van. Volt, hogy fociztak Zolival és megjelent több ismerős arc is suliból, napköziből, játszottak együtt, aztán mentünk bringával is, hogy tudjanak kerekezni a haverjával. Jó rég nem bringázott, miután kijöttünk egyszer voltunk, elvinni valahova a bringát macerás, itt a környéken nem mertük a forgalomba vinni. De mostanában már lemennek Zolival, itt mindehol van biciklisút, hétvégén nincs is nagy forgalom, most már ügyesen, figyelmesen közlekedik. 

Nálam a suliba minden jó, mondjuk az elmúlt 2 hét elég laza volt. Kezdődött azzal, hogy megint voltunk moziban. Egy szórakoztató vígjátékot néztünk, még így is jó volt, hogy sokat a szövegből nem értettem. Mondjuk az mókás, hogy aki tud németül az röhög végig, mi meg csak nézzük :D Aztán volt egy helyettesítős nap, tanárnőm nem volt. Kevesen voltunk, a csaj is jó volt, de csak gyakoroltunk. Az utána kövekeztő héten gondoltam belehúzunk, erre hétfőn összevontak minket és filmet néztünk, aztán kedden könyvtárba mentünk. Ami egyébként tök jó, egy nagy központi helyen voltunk. Nagyon széles a választék, van magyar gyerek- és felnőtt részleg is. Folytatódott azzal, hogy szerdán megint összevontak minket (az egyik tanárnő lebetegedett) elég nehéz volt úgy órát tartani, hogy az A1-es csoportból raktak át hozzánk néhány főt. Tök máshol tartanak. Na mindegy, pénteken pedig ünnepnap volt. :) 

Aznap voltunk Sopronba autószervizbe, hogy kiderüljön miért áll le a kocsi. Jó sokáig tartott, de szerencsére nem volt nagy a gond. Akkor határoztunk el, hogy a hosszú hétvégére hazamegyünk. 

A múlt hét így rövid is volt. A szerdát ellógtunk, kedden korán felvettük Bencét és indultunk is Pestre. Sikerült mindent belesűríteni ebbe a pár napba, amit csak lehet. Fodrász, vásárlás, találkozás barátokkal, mozizás. Szombaton délután jöttünk vissza, hogy elkerüljük a vasárnapi tömeget. 

A tegnap reggel kicsit nehézkes volt, Zolinak is újra hajnalban kelni, de gyerekekkel egész flottul indultunk. Éjszakára azonban beütött a krach, Lili már délután is sokat köhögött, aztán éjszakára ugatósan. Szerencsére nem fulladt be, szellőztettünk ezerrel, de nagyon csúnyán köhög, így ma itthon maradt, egyelőre más baja nincs, meglátjuk, hogy érzi magát. Zoli holnaptól délutános, így legalább én el tudok majd menni suliba. Persze ma délután van a Laternenfest :( nem tudom még, hogy megyünk-e.